
Carlson, fotoğrafçılık üzerine yazılmış bilimsel araştırmaları izleyerek, bu konuda deneysel araştırmalar yapmaya başladı. Daha sonra, fotoiletken özellikli materyaller üzerinde elektrostatik denemeler yaptı ve elektrik ışığına maruz kalan nesnelerin görüntülerini yansıttıklarını keşfetti. Bu buluşa daha sonra eski Yunanca’da kuru ve yazma anlamlarına gelen kelimelerin birleşiminden “Xerografi” adı verildi. Haloid adında fotoğraf malzemeleri satan bir firma, Chester Carlson’un buluşunun önemini anladıktan sonra, bu buluşa yatırım kararı aldı. Kısa bir süre sonra, fotokopi yapabilen ilk makine piyasaya sürüldü. Bu buluşa yatırım kararını alarak, ilk fotokopi makinalarının üretimini yapan Haloid şirketi, 1961 yılında ismini “Xerox Corporation” olarak değiştirdi.
Xerox Teknoloji ve Keşif Grubu Başkanı Sophie Vandebroek, yaptığı açıklamada “Chester Carlson’la başlayan Xerox’un hikayesi, yeni buluşlar ile devam ediyor. Chester Carlson’un Xerox’u yaratan bu önemli buluşu, insanların daha kolay bilgi paylaşmasına yardımcı olurken, bugün iş yaşamımızda kullandığımız gelişmiş yazıcı, faks, tarayıcı ve dijital baskı sistemleri gibi ürünlerin de ortaya çıkmasını sağladı” dedi.
Chester Carlson’un açtığı buluşçu yolda ilerleyen Xerox, Xerografi buluşunu temel alarak zaman içinde binlerce yeni buluşa imza attı. Xerox, o günden bugüne yaklaşık 60 bin buluşun patentini aldı. Bu buluşlar Xerox’un, dünya üzerinde yenilikçi ve buluşçu kimliği ile yeni iş alanları yaratan ve insanoğlunun günlük yaşamını değiştiren bir firma olarak tanınmasını sağladı.
Bu etkileyici girişimden sonra benden size bir öneri; Siz siz olun bu süper buluşa sakın aşağıdakı gibi davranmayın, başınız derde girebilir!
Kaynak: turk.internet.com, wikipedia, youtube